Mitä tarkoittaa INCI?

18.08.2022

Kuulostaako Inci tutulta? Inci on lyhenne sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - eli suomeksi sanottuna: kosmetiikan ainesosaluettelo. Lain mukaan Euroopassa pitää ilmoittaa kaikki kosmetiikkatuotteen sisältämät ainesosat Inci-listassa, jotta kuluttaja pysyy tietoisena siitä, mitä tuote sisältää. Inci-lista järjestelmän tarkoituksena on siis selkeyttää ja yhdistää kosmetiikan ainesosien merkitsemistapaa. Usein raaka-aineiden nimet ovat merkitty listaan joko latinaksi tai englanniksi, jotta niitä olisi mahdollisimman selkeä tunnistaa kaikkialla maailmassa. Monesti kasveista ja yrteistä saatavat ainesosat luetellaan inci-listassa latinaksi ja muut aineet englanniksi. Usein kuitenkin raaka-aine saatetaan nimetä inci-listaan sekä latinaksi, että englanniksi (esimerkki: Butyrospermum Parkii (Shea) Butter). 

Inci-listassa aineet tulee luetella suuruusjärjestykseen suurimmasta pienimpään. Eli, jos inci-listan ensimmäinen ainesosa on Aqua, se tarkoittaa että tuote sisältää eniten vettä. Kuitenkin ne raaka-aineet, joita on 1% tai vähemmän, voidaan merkitä listan loppuun satunnaisessa järjestyksessä. On siis hyvä muistaa, että vaikka ainesosaa olisi vain alle prosentin verran tuotteessa, se on silti merkittävä ja sillä saattaa silti olla iholle vaikutusta. 

Joskus myös inci-listassa on lisätty * -merkillä luontaiset ainesosat.

Tuotteessa ei saa koskaan olla esillä vain suomen kielistä ainesosaluetteloa, sillä Inci on Euroopan unionin kehittämä järjestelmä ja se toimii EU:n alueella.

Osoitteesta https://incihaku.fi/ voi helposti tarkistaa erilaisten raaka-aineiden vaikutuksia yms. Sivuston perustana on EU:n kosmetiikkadirektiivin ja komission asetusten mukainen CosIng-tietokanta. Incihaun sivuilta löytyy myös lista 26 yleisimmin allergisoivaa hajustetta sekä formaldehydi ja formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet