Onko apteekkikosmetiikka parempaa?

25.08.2022

"Ostin ihonhoitotuotteet oikein apteekista"saattaa olla tuttu lause meille kaikille. Tässä blogikirjoituksessa pohdimme, onko apteekkikosmetiikka parempaa kuin markettikosmetiikka? 

Sanana "apteekkikosmetiikka" kuulostaa kieltämättä ehkä hieman paremmalta kuin esimerkiksi "markettikosmetiikka",  mutta todellisuudessa nämä molemmat ovat kuitenkin vain pelkkää kosmetiikkaa. Apteekkikosmetiikkaa koskee sama kosmetiikkalainsäädäntö kuin muutakin kosmetiikkaa eikä apteekissa myytävässä kosmetiikassa saa olla esimerkiksi lääkeaineita tai muutakaan extraa, jota ei muuallakaan myytävässä kosmetiikassa saa olla. Monesti puhekielessä kuitenkin puhutaan joko markettikosmetiikasta, apteekkikosmetiikasta tai dermokosmetiikasta, luonnonkosmetiikasta, ammattikosmetiikasta, korealaisesta kosmetiikasta, selektiivisestä kosmetiikasta tai itsetehdystä (DIY) kosmetiikasta. Ovatko nämä termit sinulle entuudestaan tuttuja?

Apteekki on siis yksi kosmetiikan jakelukanava siinä missä muutkin kosmetiikkamyymälät. Kuitenkin se, että joitain tuotemerkkejä myydään vain apteekeissa, johtuu maahantuojan/valmistajan omista säännöistä olla jakelematta tuotteita muille ketjuille tai myymälöille. Samoin usein myös ammattikosmetiikan kanssa toimitaan. 

Monen apteekissa myytävän ihonhoitotuotemerkin kehityksen taustalla on farmaseutteja tai ihotautilääkäreitä, joten siinä mielessä jotkin apteekkikosmetiikkamerkit eroavat muusta kosmetiikasta jonkin verran. Jotkin tietyt kosmetiikkalinjat ovat tehty palvelemaan vain tietyn iho-ongelman omaavia, eikä niitä ole suunniteltukaan kaikille markkinoitavaksi. 

Miksi ostaa kosmetiikkaa apteekista?

Ensisijainen syy varmastikin on se, että apteekkikosmetiikkamerkeillä on usein hyvin herkälle iholle sopivia tuotteita. Monesta tuotteesta on jätetty pois hajusteet, silikonit, säilöntäaineet ja väriaineet. Jos iho on hyvin reaktiivinen kosmetiikalle, on parasta tietysti valita iholleen sellaiset tuotteet jotka eivät ärsytä. Marketin puolella olevassa kosmetiikassakin tuodaan usein esiin se, että tuotteet sopivat herkälle iholle, mutta kun puhutaan erittäin helposti kosmeettisiin tuotteisiin reagoivasta ihosta, on apteekkikosmetiikassa enemmän tarjottavaa. Myös nykyajan erilaiset innovatiiviset kosmetiikkapakkaukset mahdollistavat esimerkiksi sen, että tuote ei sisällä säilöntäaineita. 

Tärkeänä huomiona on nostettava myös se, että apteekista saa asiantuntevaa neuvoa ihonhoitoon ja tuotteiden käyttämiseen liittyen. Joissakin tuotteissa saattaa olla esimerkiksi tarkka käyttöikä (esim C-vitamiinituotteet) joten on tärkeää, että ammattilainen opastaa tuotteen oikeaoppisessa käytössä. Marketissa tätä palvelua ei ole ja siksi onkin tärkeää, että jos ihoon on ilmestynyt jonkinlaista ongelmaa, on hyvä kääntyä ammattilaisen (tai koulutetun ihoasiantuntijan) puoleen. 

Apteekista saattaa löytyä myös sellaisia tuotteita tai tuotekategorioita joita markettien puolella ei ole. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä esimerkiksi suihkuöljyt. Supermarkettien tai ruokakauppojen hygieniaosaston puolelta niitä ei juurikaan löydy, mutta apteekeissa usein on useammallakin merkillä vartalon puhdistukseen tarkoitettuja öljyjä. Samoin myös erittäin aurinkoherkälle tarkoitetut aurinkovoiteet löytyvät usein vain apteekin hyllyltä. Usein  Myös esimerkiksi apteekissa myytävistä jalkavoiteista saattaa löytyä korkeammat pitoisuudet ureaa, kuin marketissa myytävistä voiteista. Myös erittäin ongelmalliseen hikoiluun tarkoitettuja antiperspirantteja saa apteekista, mutta ei marketista. Apteekeista löytyy myös hiuspohjan ongelmille monta sellaista kosmeettista tuotetta, joita ei muualla myydä.

On myös tilanteita, kun ongelmaan on määrätty lääkekuuri, mutta sen lisäksi tarvitaan liitännäishoitotuote. Harvoin sitä ostetaan esimerkiksi marketista, sillä farmaseutti voi suositella lääkkeeseen sopivaa liitännäishoitotuotetta jo reseptitiskissä. Liitännäishoitotuotteiden osuus hoidon onnistumisen kannalta on usein tärkeää ja suotavaa. Kun esimerkiksi aknelääkityksen tueksi on päätetty oikeat liitännäishoitotuotteet, voi potilaan ihotuntuma olla miellyttävä kuivattavasta lääkkeestä huolimatta ja paraneminen voi nopeutua.

Tämän tekstin on tarkoitus toimia myynnin kannustimena apteekkilaisille, sillä vaikka ihonhoidon neuvonta on asiakkaalle ilmainen palvelu, joutuu usein apteekkilainen tekemään valtavan työn opetellakseen kaiken sen tiedon.