Luonnonkosmetiikka ja synteettinen kosmetiikka

06.07.2022

Luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikkaa on kosmetiikka, jonka ainesosat ovat peräisin luonnosta tai ne ovat niin luonnollisia kuin mahdollista. Kosmetiikka-alalla on olemassa erilaisia sertifikaatteja, jotka ovat suosittuja luonnonkosmetiikan valmistajien toimesta. Sertifikaatti määrittää sen, mitkä ainesosat ja tuotantotavat ovat sallittuja kyseisessä sertifikaatissa. 

Aitoa luonnonkosmetiikkaa on siis sellainen kosmetiikka, joka on valmistettu lähes täysin luonnollisista ainesosista (esim 98% on sallittu määrä usein). Usein, jos luonnonkosmetiikka sisältää jotain synteettistä ainesosaa, se on usein jokin sellainen ainesosa, joka on kuitenkin valmistettu hyvin luonnollisen kaltaiseksi. Todella usein luonnonkosmetiikka on yhdistelmä kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä sekä esimerkiksi kukkaisvesiä. Monesti luonnonkosmetiikkatuotteet ovat oikeita vitamiinipommeja iholle, sillä tuote on saatettu rakentaa niin, että siinä on mahdollisimman vähän kosmetiikassa käytettäviä ns. "täyteaineita" mukana. Erilaisten sertifikaattien nettisivuihin kannattaa tutustua jos aihe kiinnostaa, sillä erilaisilla sertifikaateilla voi olla erilaisia vaatimuksia luonnonkosmetiikalle. 

Luonnonkosmetiikkaan saattaa liittyä joskus myytti, että luonnonkosmetiikka ei ole yhtä tasalaatuista kuin synteettinen kosmetiikka ja tämä voi osittain pitää paikkaansakin, kun puhutaan erittäin luomuna kerätyistä kosmetiikan raaka-aineista. Nykyaikana luonnonkosmetiika käy kuitenkin hyvin tarkat kriteerit läpi, eikä huonoja tuote-eriä päästetä kuluttajille myyntiin. Luonnonkosmetiikka on hyvä vaihtoehto silloin, kun raaka-aineet ovat valittu ekologisia periaatteita kunnioittaen, eikä luontoa ole vahingoitettu kosmetiikkatuotetta valmistettaessa. 

Aurinkosuojissa luonnonkosmetiikka sallii ainoastaan fysikaaliset aurinkosuojat. Kemialliset aurinkosuojafiltterit ovat kiellettyjä.

Tässä muutama sertifikaatti 

(nimeä klikkaamalla pääset suoraan sertifikaatin nettisivuille):

FI-NATURA  ECOCERT  NATRUE   COSMEBIO

Apteekeissa saatetaan myydä mm. seuraavia luonnonkosmetiikkamerkkejä

 Atopik, Luonkos, MuruMuru, YAnaturae, CHOICE Finland, BioSolis

 (myös muita merkkejä saattaa löytyä hyvinvarustelluista apteekeista)

Vegaaninen kosmetiikka

On hyvä muistaa, että luonnonkosmetiikka ei automaattisesti tarkoita vegaanista kosmetiikkaa. Ei-vegaanisia raaka-aineita luonnonkosmetiikassa saattaa olla esimerkiksi hunaja, maito, mehiläisvaha ja lampaan villarasva. Vegaanisessa kosmetiikassa ei ole mitään eläinperäistä raaka-ainetta. 


Synteettinen kosmetiikka

Kun puhutaan ns "tavallisesta kosmetiikasta" tarkoitetaan sillä usein synteettistä kosmetiikkaa. Synteettinen kosmetiikka valmistetaan laboratoriossa valmistetuista ja kehitetyistä raaka-aineista. Tänä päivänä kuitenkin monessa ns. perinteisessä kosmetiikassa käytetään myös paljon luonnollisia raaka-aineita, mutta koska niitä ei ole tuotteessa tarpeeksi, sitä ei voida kutsua luonnonkosmetiikaksi. Moni synteettiseksi luokiteltu kosmetiikkatuote siis saattaakin sisältää esimerkiksi 50% luonnollisia ainesosia. Jotkin raaka-aineet ovat myös hyvin identtisiä valmistettiinpa ne luonnollisesti tai laboratoriossa. On hyvä muistaa, että kaikki kosmetiikka käy läpi tarkat valvonnat ja kriteerit, joten vaikka kosmetiikka olisi synteettisesti valmistettua, se ei sisällä elimistölle tai iholle vaarallisia ainesosia. 


Kumpi on parempi valinta?

Tähän ei ole oikeaa vastausta, mutta kerron muutaman esimerkin joiden kautta asiaa voi tarkastella. Kosmetiikkatuote tulisi valita sen perusteella, mikä on omalle iholle parhaaksi. Toisille se on luonnonkosmetiikka, toisille taas synteettinen. Ihonhoidossa olisi hyvä keskittyä raaka-aineisiin ja samoja raaka-aineita taas voi löytyä kummasta tahansa kosmetiikasta. Esimerkiksi E-vitamiini voi olla synteettisen kosmetiikan tuotteessa samassa muodossa kuin se olisi luonnonkosmetiikassakin. 

Kun tarkastellaan kosmetiikan paremmuutta, on hyvä muistaa, että jokainen iho on erilainen. Tiedän, että jotkut voivat saada helposti allergiaoireita luonnonkosmetiikan tuotteista (esim ristiallergiat, eteeriset öljyt yms) mutta sama pätee myös synteettisen kosmetiikan käytön suhteen (synteettiset hajusteet ja säilöntäaineet). Toisin sanoen, ihminen voi allergisoitua tai herkistyä kaikelle, eikä sillä useinkaan ole vaikutusta onko allergia peräisin luonnonkosmetiikasta vai synteettisestä kosmetiikasta. 


Aihe on erittäin laaja ja sitä voi tarkastella useasta eri näkökulmasta. Haastan luonnonkosmetiikan kohdalla pohtimaan, onko järkeä tuottaa jotain sellaista kosmetiikan käyttöön, joka kelpaa hyvin myös syötäväksi ravinnoksi ihmisille? Synteettisen kosmetiikan kohdalla haastan sinut pohtimaan, onko järkeä tuottaa laboratoriossa synteettisiä ainesosia, jos ne ovat saatavilla myös suoraan luonnosta? 

Teksti: Henna, Ihoasiantuntija